A kérdésekre néha más kérdések adják meg a válaszokak

Scott Kelly

Gyakran ismételt kérdések

Mit tegyek, ha nem vagyok benne biztos, mire van szükségem?

Az első lépés a legnehezebb, felismerni, hogy segítségre van szükség. Számomra az a legfontosabb, hogy megtaláljuk az ön számára leghatékonyabb megoldást! Amennyiben úgy találjuk, hogy nem én vagyok a megfelelő szakember ön számára, segíteni fogok ajánlásokkal, javaslatokkal, hogy kihez fordulhat.

Mi az a pszichológiai szerződés?

A tanácsadó és a kliens között kötött szerződés, mely lefekteti a közös munka szabályait:
- mikor, milyen rendszerességgel, hol történik a tanácsadás
- mik az időpontmódosítás vagy lemondás feltétei
- hogyan és mikor kell fizetni
- milyen esetben nem történhet tanácsadás (pl. alkohol vagy drog hatása kizáró tényező)
- titoktartás feltételei

Mit jelent a pszichológus és kliens közötti titoktartás?

Minden, ami az üléseken elhangzik, szigorúan bizalmas. A pszichológus nem adhatja tovább senkinek oly módon, hogy abból a kliens személye, és hozott problémája azonosítható legyen. Ennek egyetlen kivétele van, amikor bűncselekmény gyanúja (bántalmazás, ön- közveszély okozás) merül fel. Ebben az esetben a pszichológusnak jelentési kötelezettsége van a hatóságok felé.

Mi a különbség a tanácsadás és a terápia/pszichoterápia között?

A pszichológiai tanácsadás egy olyan rövidebb, általában 6-8 alkalmas folyamat, mely segít önnek a folyamatba behozott problémáinak, konfliktusainak, elakadásainak megoldására. Fő módszere a probléma mentén feltett irányított kérdezés, a feltárt erőforrások mobilizálása, közös munkával megoldási utak, stratégiák keresése. Azonban a pszichológus a folyamatban nem döntéshozó, kizárólag támogató funkciója van. A pszichoterápia ezzel szemben egy hosszabb folyamat, hiszen itt gyógyító munkáról beszélünk, ahol tünetek kezelése is zajlik. Ennek alapja a diagnózis alkotás, majd a probléma függvényében több hatékony terápiás módszer is javasolható. Ami nagyon fontos, hogy terápiát klinikai szakpszichológusok, illetve pszichoterapeuták végeznek. Összefoglalva a pszichológiai tanácsadás egy támogató folyamat, mely egészséges emberek éltében bekövetkező elakadások, konfliktusok megoldásában segít, a pszichoterápia ezzel szemben gyógyító munka, mely más szakértelmet kíván.

Hogy néz ki a tanácsadási folyamat?

A tanácsadási folyamat 6-8 alkalomból áll. Három fő szakaszra bontható: kapcsolatfelvétel és első interjú; munkafázis; lezáró szakasz. A folyamat kezdetén elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy valóban tanácsadásra van-e szükség, vagy szükséges továbbirányítani a folyamatot egy másik szakemberhez. A közös munka akkor tudja kezdetét venni, ha sikerül közösen megállapodnunk egy elérhető célban, melynek eléréséért dolgozni fogunk. Ezt követően lépünk a munkafázisba, melyben az erőforrások feltárása a fő feladat, melyek segítségével a kialakított megoldási mód mentén haladunk a cél felé. A lezáró szakasz már a megszilárdításról, a közös munka értékeléséről, a jövőbeli lehetőségek felvázolásáról szól. Szükség esetén új szerződés keretében, új célok kitűzésével a közös munka folytatható.Előfordulhat, hogy a kliens úgy érzi, hogy szüksége lenne, akár csak 1-2 alkalommal megerősítve a korábbi munkát tanácsadásra, erre is van lehetőség.

Kérdés esetén forduljon hozzám bizalommal az alábbi elérhetőségeimen:

Email

tbalogheniko@gmail.com

Telefon

Dolgozzunk Együtt

Amennyiben úgy érzi, hogy segítségére lehetek, kérem írja meg röviden, hogy milyen problémával fordulna hozzám.

Köszönöm!

pszichológus árak
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.